Начало Новини Роми от Кюстендил и Сърбия обсъждаха добри практики и проблеми

Проект „Създаване на ромски общностен съвет“

Сдружение ЛАРГО стартира изпълнението на проект: „Създаване на Ромски общностен съвет“, като неформален граждански орган за консултации, сътрудничество и застъпничество на основните публични политики: заетост, образование, здравеопазване, регулация и подобряване на жилищните условия на местно ниво.

Виж повече за проекта тук!

Роми от Кюстендил и Сърбия обсъждаха добри практики и проблеми

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Новини - Последни новини

Ромски неправителствени организации от Кюстендил и Сърбия обсъдиха добри практики и проблеми на среща във Възрожденското училище в града. Участие в срещата взеха членове на сдружение „ Ларго”

"Ние показахме, че Кюстендил и един толерантен град. няма проблеми между българи и роми. На гостите представихме как работим за здравеопазването в квартал "Изток" и изградените ромска баня и здравен център, както и къщичките на АДРА", заяви Стефан Лазаров – един от участниците, представител на сдружение "Ларго".

"В Сърбия искаме да приложим българският опит за застъпничеството на местно ниво. На срещата ние показваме как се борим с дискриминацията и как работи създадената мрежа на ромски жени", каза представителят на "Женски простор" Миряна Стакович от Сърбия.

В Кюстендил гостуваха 18 ромски неправителствени организации.

 

Последни наши изяви

Историята на кюстендилските роми в изложба

 

„РОМИТЕ В КЮСТЕНДИЛСКИЯ КРАЙ - ИСТОРИЯ, БИТ И КУЛТУРА", е заглавието на изложба, която бе открита в къща- музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.

 

Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания, текст и материали на бита изложбата проследява живота на ромите в Кюстендил от заселването им през XIII-XIV век до наши дни.

 

 

„Това е една от първите по рода си изложби в България. В 22 табла се представят теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище", „Комунистическата съпротива и циганите", „Циганите от Кюстендил през Втората световна война", „Училище и просвета", „Културен живот" и др. Първите сведения за заселването на циганите в региона на Кюстендил е от 1866 г. при едно от преброяванията на населението. До 80- те години на миналият век те са обозначавани с термина „цигани". Първите две места в Кюстендил, където са живяли циганите са в района на Катранлия и на сегашният магазин „Кауфланд", след което те се преместват в сегашният си квартал „Изток"", заяви директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

Място в изложбата е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.


„Част от техният облик се определя и от техният начин на живот. В това число и занаятите, които те упражняват. Сред тях са ковачество, калайджийството, решетарството и др. Часто т изложбените табла са свързани и с празничната им система. Например христянският празник Васильовден при тях е Банго Васил. Ромите са привърженици на старият стил на юлиянският календар. В изложбата може да си види и хамалското знаме",заяви експертът от РИМ Веска Спасова.


Откриването на изложбата бе съпроводено от музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта"- Кюстендил, в къщата музей „Димитър Пешев".
Организатори са Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" и Сдружение „Ларго". Изложбата се открива по повод 8- ми април- Международния ден на ромите.

Кръгла маса за интегриране на ромите

 

Представители на сдружение „ Ларго“  – Кюстендил взеха участие в работата на кръгла маса на тема: „Предизвикателства и възможности пред реализирането на програмите за равноправно интегриране на ромите в местните общности", проведена на 8 април в град Кюстендил. Организатор  на обсъждането бе  Ромски общностен съвет, кв. „Изток"- Кюстендил.

Повод за организирането и бе честването на „Международния ден на ромите" 8- ми април. В нея участваха  представители на различни институции, директори на училища, общественици и ученици.

Липсата на работа е най- големият проблем, пред който са изправени ромите в Кюстендил, това стана ясно по време на кръгла маса.  90 % от ромите мъже са строители. От 12 000 души население на квартал Изток, работят една 1 000 души, показват предоставените данни.

На кръглата маса бяха представени и резултатите от проведените фокус групи с граждани на квартал „Изток" Кюстендил на теми: Образование, Здравеопазване, Заетост, Инфраструктура и жилищни условия. Сред посочените причини за безработицата в квартала са необразоваността и липсата на квалификация, осигурява им се само сезонна работа, малко от работодателите осигуряват ромите.
"Проблем, който е свързан с липсата на работа е и липсата на добро образование и квалификация. Ние трябва да търсим обаче и алтернативи за хора, на които все пак липсват образование и квалификация. В момента има приета програма за интеграция на ромите, като през тази година общините трябва да изготвят и собствени планове на базата на тази програма", заяви за Дарик председателят на сдружение "Ларго" Сашо Ковачев.

Своите поздравления към ромите отправи и областният управител Иван Каракашки.
"Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави, да работите усърдно и проблемите пред ромската общност да бъдат решени възможно най- бързо. Вашите проблеми са отдавна, но решаването им на този етап става изключително бавно и несъществено", каза областният управител Иван Каракашки.

 

Ръководството на сдружение  „Ларго“ работи в сътрудничество с ромския общностен съвет в квартал „Изток“ , като в зависимост от конкретната потребност  оказва съдействие. Така със задружни усилия успешно се решават възникнали  трудности.

Честит празник!

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение,

както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация

Пожелания за здраве и благополучия на всички роми!

Международен ден на майчиния език

 

Сдружение ,,Ларго", съвместно с Народно читалище ,,Васил Левски" – квартал „ Изток“ на град Кюстендил, организираха на 21 февруари 2014 година среща с кандидат- студенти, роми. В залата присъстваха ученици от горните класове 11 -12 клас на средните училища в общината - възпитаници на Основно училище „ Иван Вазов“ -  Кюстендил.

Целта на срещата беше да се отбележи Денят на майчиния език, който се отбелязва на 21 февруари, с решение на генерална конференция на ЮНЕСКО от 17 ноември 1999 г.
Запазването и съхраняването на 7000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

Наред с отбелязването Денят на майчиния език, присъстващите ученици бяха запознати   с възможностите за продължаване на образованието си във висше учебно заведение. Присъстваха представители на  Ромски обществен съвет и Младежка фондация "Арете" - България. Доц. Янка Тоцева предостави информация на всички желаещи кандидат - студенти, роми, за това кои университети, какви специалности предлагат, възможности за специализации, стипендии и стажове.

Сдружение „ Ларго“ Кюстендил, съвместно с ръководството на IV основно училище и специализирани институции съдейства за предоставяне възможности на всяко дете от ромски произход да учи и получи желаното  образование.

Весела Коледа и Щастлива 2014 година !

Весeла Коледа и Щастлива  2014 година !

 

Една Коледа - за много желания!
Една нова година за много мечти!
Една цяла година за много успехи!

Весели празници!

 

 

 

 

 

Честита Новата 2014 година!

 

 

Бъдете живи и здрави, щастливи и добронамерени!

Нека Новата година ви донесе много успехи и сбъднати мечти!

Щастливо посрещане на Банго Васил!

 

Ръководство на сдружение Ларго

Общностен съвет в квартал „ Изток“

На 01 ноември 2013 Кюстендил се учреди Ромски общностен съвет.

Сдружение ЛАРГО  е  инициатора  за създаването на Ромски общностен съвет, като успешно разработи и сега започва реализирането на проект  „Създаване на ромски общностен съвет“  . Проектът се  финансира от Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Новоизграденият Ромски общностен съвет в квартал „ Изток“- Кюстендил, вече има и свое  ръководство : за председател бе избран Валери Леков, журналист в БНР, а аз зам. председатели-Василка Рашева и Арсо Ганев.

Съветът по своята същност е неформален граждански орган за консултации,сътрудничество и застъпничество на основните публични политики:

-заетост,

- образование,

- здравеопазване,

-  регулация и подобряване на жилищните условия на местно ниво

Ръководството на сдружение ЛАРГО е убедено, че  създаването на Общностен съвет в кв. Изток в гр. Кюстендил ще ускори значително процесите на самоорганизиране и овластяване на ромската общност.

В Общностния съвет ще бъдат привлечени представители на ромската общност, които се ползват с висока степен на доверие и могат да получат подкрепата на квартала. Ромският общностен съвет на кв. „Изток“ ще бъде независимо представително тяло на ромската общност, в което ще бъдат представени основните групи от жители на квартала – жени, професионалисти, бизнесмени, представители на църкви, пенсионери и активни младежи. Съветът ще представя общността пред местната власт и социалните, здравни и образователни институции. Общностният съвет ще влияе ефективно върху ромската общност в кв. Изток, осъществявайки различни инициативи като: застъпнически кампании, информационни кампании, доброволчески инициативи, кръгли маси, пресконференции и д.р. В резултат на това въздействие ромската общност ще бъде овластена да влияе пряко върху решения, които могат да подобрят качеството на живот в квартала и ще допринесат за развитието на процесите на демократична организираност на ромската общност.

"Днес, в деня на народните будители се поставиха основите на гражданското общество в кв. "Изток", без него нищо добро не може да се случва", сподели след учредяването  Валери Леков.

 

"Показахме, че ние жителите на кв."Изток" искаме сами да си помогнем и да си сътрудничим с институциите в града, нещо което от години не се случва.Ромският общностен съвет ще бъде посредник между институциите и ромите", с радост заяви Стефан Лазаров – изявен общественик от квартала

 

 

Сашо Ковачев – член на ръководството на сдружение ЛАРГО  разчита до 1 година ще бъде разработена дългосрочна стратегия за комуникация с всички институции и как те да бъдат активни при решаването на проблемите на ромската общност в района. Така успешно ще се изпълни основната цел на проекта -  да си помагаме и сътрудничим с институциите в града и по лесно да се решават въпросите на  ромската общност.

 

Вход за членове

Design Lab - Nikolay Stoichkov Ltd