Начало Новини Архив на новините Мамографски прегледи в кв. "Изток"

Проект „Жажда за живот“

Сдружение ЛАРГО от месец януари, 2016г. стартира изпълнението на проект „Жажда за живот“. Настоящият проект ще допринесе да се намали рискът от загуба на плода и/или от раждането на недоносени бебета в квартал „Изток”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Фондация „Тръст за социална алтернатива“.

Виж повече за проекта тук!

Мамографски прегледи в кв. "Изток"

Внимание, ще се отвори в нов прозорец. ПДФПечатЕ-мейл

Новини - архив - Архив на новините

 Мамографски прегледи ще се извършват в център "Адра" в кв. "Изток", по спечелен проект от сдружение "Ларго". Председател на сдружението е Стефан Лазаров. Прегледите ще се извършват от д-р Младенов, специалист от Александровска болница.

За преглед могат да се записват и жени от останалите квартали. Прегледите ще се извършат периодично в център "Адра".

Телефон за записване 55 06 68.

Последни наши изяви

Здравно застъпничество

В средата на месец декември 2015 година в Кюстендил се проведе работна среща по здравеопазването в квартал „ Изток“ на град Кюстендил. В нея участие взеха представители на сдружение „ Ларго“.

В заключителна среща по инициативата за здравно застъпничество участие взеха  лекари, медицински служители и неправителствени организации . Обсъдени бяха  проблемите на здравното обслужване на ромите на територията на община Кюстендил, както и проблемите в страната. Акцент в дейността на срещата бяха майчиното и детското здравеопазване.
По време на форума бяха отчетени резултатите от направени проучвания по отношение на здравния статус на хората в ромския квартал в града, както и резултатите от работата за подобряване на достъпа на бременни жени без осигуровки до здравна помощ.
Сашо Ковачев, председател на сдружение "Ларго"посочи постигнатото, а именно: проведено изследване, което показва, че че хората от уязвимите групи в Кюстендил имат достъп до здравеопазване и доверие към личните лекари; слабостите са в липсата на профилактика - основно за възрастните хора и децата, каза

На срещата бяха коментирани и проблемите на неосигурените бъдещи майки, както и неяснотата за правото на безплатни прегледи, гарантирани от здравната система.
Организаторите на форума посочиха, че ползите от инициативата са няколко. "Изчистена беше процедурата за прилагането на Наредба 26 на здравното министерство - гарантираща здравна помощ за неосигурени бременни, която до този момент се е прилагала на "фолклорен принцип", заради бюрократични грешки и неясни правила.
Проучването е показало, че тази наредба, осигуряваща здравни услуги на бременни жени без осигуровки се е прилагала активно само в две общини в страната. Създадена е и  система за запознаване и включване на всички заинтересовани страни в реализацията на наредбата.

Историята на кюстендилските роми в изложба

 

„РОМИТЕ В КЮСТЕНДИЛСКИЯ КРАЙ - ИСТОРИЯ, БИТ И КУЛТУРА", е заглавието на изложба, която бе открита в къща- музей "Димитър Пешев" в Кюстендил.

 

Чрез фотоси, факсимилета от научни изследвания, текст и материали на бита изложбата проследява живота на ромите в Кюстендил от заселването им през XIII-XIV век до наши дни.

 

 

„Това е една от първите по рода си изложби в България. В 22 табла се представят теми като „Преместването от град Кюстендил в ново селище", „Комунистическата съпротива и циганите", „Циганите от Кюстендил през Втората световна война", „Училище и просвета", „Културен живот" и др. Първите сведения за заселването на циганите в региона на Кюстендил е от 1866 г. при едно от преброяванията на населението. До 80- те години на миналият век те са обозначавани с термина „цигани". Първите две места в Кюстендил, където са живяли циганите са в района на Катранлия и на сегашният магазин „Кауфланд", след което те се преместват в сегашният си квартал „Изток"", заяви директорът на РИМ- Кюстендил Валентин Дебочички.

Място в изложбата е отделено и на техния бит, традиции, обичаи и практикувани занаяти. Описани са религиозните вярвания сред ромите в Кюстендил и свързаните с тях семейни празници.


„Част от техният облик се определя и от техният начин на живот. В това число и занаятите, които те упражняват. Сред тях са ковачество, калайджийството, решетарството и др. Часто т изложбените табла са свързани и с празничната им система. Например христянският празник Васильовден при тях е Банго Васил. Ромите са привърженици на старият стил на юлиянският календар. В изложбата може да си види и хамалското знаме",заяви експертът от РИМ Веска Спасова.


Откриването на изложбата бе съпроводено от музикално изпълнение на деца от Обединено детско заведение „Мечта"- Кюстендил, в къщата музей „Димитър Пешев".
Организатори са Регионален исторически музей „Акад. Йордан Иванов" и Сдружение „Ларго". Изложбата се открива по повод 8- ми април- Международния ден на ромите.

Кръгла маса за интегриране на ромите

 

Представители на сдружение „ Ларго“  – Кюстендил взеха участие в работата на кръгла маса на тема: „Предизвикателства и възможности пред реализирането на програмите за равноправно интегриране на ромите в местните общности", проведена на 8 април в град Кюстендил. Организатор  на обсъждането бе  Ромски общностен съвет, кв. „Изток"- Кюстендил.

Повод за организирането и бе честването на „Международния ден на ромите" 8- ми април. В нея участваха  представители на различни институции, директори на училища, общественици и ученици.

Липсата на работа е най- големият проблем, пред който са изправени ромите в Кюстендил, това стана ясно по време на кръгла маса.  90 % от ромите мъже са строители. От 12 000 души население на квартал Изток, работят една 1 000 души, показват предоставените данни.

На кръглата маса бяха представени и резултатите от проведените фокус групи с граждани на квартал „Изток" Кюстендил на теми: Образование, Здравеопазване, Заетост, Инфраструктура и жилищни условия. Сред посочените причини за безработицата в квартала са необразоваността и липсата на квалификация, осигурява им се само сезонна работа, малко от работодателите осигуряват ромите.
"Проблем, който е свързан с липсата на работа е и липсата на добро образование и квалификация. Ние трябва да търсим обаче и алтернативи за хора, на които все пак липсват образование и квалификация. В момента има приета програма за интеграция на ромите, като през тази година общините трябва да изготвят и собствени планове на базата на тази програма", заяви за Дарик председателят на сдружение "Ларго" Сашо Ковачев.

Своите поздравления към ромите отправи и областният управител Иван Каракашки.
"Пожелавам Ви да бъдете живи и здрави, да работите усърдно и проблемите пред ромската общност да бъдат решени възможно най- бързо. Вашите проблеми са отдавна, но решаването им на този етап става изключително бавно и несъществено", каза областният управител Иван Каракашки.

 

Ръководството на сдружение  „Ларго“ работи в сътрудничество с ромския общностен съвет в квартал „Изток“ , като в зависимост от конкретната потребност  оказва съдействие. Така със задружни усилия успешно се решават възникнали  трудности.

Честит празник!

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение,

както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани: образование, бедност, сегрегация

Пожелания за здраве и благополучия на всички роми!

Международен ден на майчиния език

 

Сдружение ,,Ларго", съвместно с Народно читалище ,,Васил Левски" – квартал „ Изток“ на град Кюстендил, организираха на 21 февруари 2014 година среща с кандидат- студенти, роми. В залата присъстваха ученици от горните класове 11 -12 клас на средните училища в общината - възпитаници на Основно училище „ Иван Вазов“ -  Кюстендил.

Целта на срещата беше да се отбележи Денят на майчиния език, който се отбелязва на 21 февруари, с решение на генерална конференция на ЮНЕСКО от 17 ноември 1999 г.
Запазването и съхраняването на 7000-те езика, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. Организацията счита езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството.

Наред с отбелязването Денят на майчиния език, присъстващите ученици бяха запознати   с възможностите за продължаване на образованието си във висше учебно заведение. Присъстваха представители на  Ромски обществен съвет и Младежка фондация "Арете" - България. Доц. Янка Тоцева предостави информация на всички желаещи кандидат - студенти, роми, за това кои университети, какви специалности предлагат, възможности за специализации, стипендии и стажове.

Сдружение „ Ларго“ Кюстендил, съвместно с ръководството на IV основно училище и специализирани институции съдейства за предоставяне възможности на всяко дете от ромски произход да учи и получи желаното  образование.

Весела Коледа и Щастлива 2016 година !

Весeла Коледа и Щастлива  2018 година !

 

Една Коледа - за много желания!
Една нова година за много мечти!
Една цяла година за много успехи!

Весели празници!

 

 

 

 

 

Честита Новата 2016 година!

 

 

Бъдете живи и здрави, щастливи и добронамерени!

Нека Новата година ви донесе много успехи и сбъднати мечти!

Щастливо посрещане на Банго Васил!

 

Ръководство на сдружение Ларго

Вход за членове

Design Lab - Nikolay Stoichkov Ltd