alt8 април е обявен за Международен ден на ромите. В чест на Празника сдружение „ Ларго“ организира редица мероприятия в читалище „ Васил Левски“ в квартал „Изток“ – музикална програма, кръгла маса, награждаване с плакет на Стефан Лазаров, изложба.

Програмата започна с музикално изпълнение на ромски деца от ОДЗ „Мечта". Кръглата маса бе открита от зам.- областният управител Силвия Велкова, която поздрави организаторите на събитието и приветства всички присъстващи и интересуващи се от проблемите на ромските общества.
„От името на Областна администрация - Кюстендил и лично от мое име желая здраве, успешна социална и професионална реализация. Когато говорим за реализация, неминуемо го асоциираме с образование, което е и предмет на днешната среща. Затова аз намирам формулираната тема за образователната интеграция за особено актуална", каза Силвия Велкова. Тя допълни, че във всичките години на преход са направени много опити за ромска интеграция, но по една или друга причина тя не се е случила, така както предполага съвремието ни. В изказването си, тя открои и темата за миграционния натиск, който би могъл да затрудни процесите на интеграция.
altКръгла маса на тема „Образователна интеграция - възможности и предизвикателства" бе организирана във връзка с Международния ден на ромите. Тя се проведе в залата на читалище „Васил Левски", в кв. Изток. Събитието бе организирано от Сдружение ЛАРГО - Кюстендил с председател Сашо Ковачев. В дискусията участие взеха Евгения Волен от Фондация „Тръст за социална алтернатива", Венелин Стойчев от Политологичен център София и Радостина Чапразова от Младежка организация „АРЕТЕ" - България.
Особено вълнуващо бе награждаването на Стефан Лазаров – дългогодишен общественик в квартала, с плакет на сдружението. Наградата бе приета с признателност и благодарност.
За празника бе представена и изложбата „Ромите в Кюстендилския край - история, бит и култура".
Всички присъстващи бяха поздравени с Международния ден на ромите.

Знаме на ромите

Нормативни документи

Правата и задълженията на българските граждани, в частност на ромите, се регламентират от нормативните документи. Подбрахме най-важните документи уреждащи Вашите права. Виж...

Полезни връзки

Подбрахме полезни връзки към държавни органи, неправителствени огранизации и специализирани портали. Виж...

За контакти

Ако сме полезни за Вас, имате някакви въпроси или желаете за се свържете с нас, използувайте някоя от посочените по-долу възможности. Виж...