На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите от ромския етнос през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион", в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

 

 

  В Международният ден на ромите – 8 април сдружение „ Ларго“ – Кюстендил награди с плакет Стефан Лазаров -     деен участник в общественият живот на квартал „ Изток“ – Кюстендил  повече от 35 години.

В читалище „ Васил Левски“ в квартала се проведе тържество и специална церемония по награждаването. Стефан Лазаров благодари за милото тържество и на всички, с които е работил.

Ръководството на сдружение „ Ларго“ поздрави всички присъстващи с Международния ден на ромите и пожела на Стефан Лазаров дълъг живот и здраве.

Знаме на ромите

Нормативни документи

Правата и задълженията на българските граждани, в частност на ромите, се регламентират от нормативните документи. Подбрахме най-важните документи уреждащи Вашите права. Виж...

Полезни връзки

Подбрахме полезни връзки към държавни органи, неправителствени огранизации и специализирани портали. Виж...

За контакти

Ако сме полезни за Вас, имате някакви въпроси или желаете за се свържете с нас, използувайте някоя от посочените по-долу възможности. Виж...