Последни новини

Покана за Кръгла маса на тема: „Образователната интеграция – Шанс за успех“, по случай – Международния ден на ромите, 8 април

Largo EU Ciitizens

п о к а н а

Уважаеми Госпожи и Господа,

Сдружение ЛАРГО с подкрепата на РУО – Кюстендил,  организира Кръгла маса на тема: „Образователната интеграция – Шанс за успех, по случай – Международния ден на ромите, 8 април. 

Имаме удоволствието да Ви поканим да присъствате на събитието от 10 часа  на 8  април, понеделник , 2019 г. в  Стримон гардън Спа хотел, адрес:  ул. „Цар Симеон I-ви“ 24, гр. Кюстендил.

На Първия световен ромски конгрес, състоял се от 8 до 12 април 1971 г. в Лондон, Великобритания, датата 8-ми април е обявена за Световен ден на ромите. На този ден ние почитаме паметта на загиналите си събратя по време на Втората световна война. Между 500 000 и 1 000 000 са ромите - жертви на нацисткия геноцид.

Образованието е ключ  към  бъдещето  на странaта ни и врата към обучението на учениците в активно гражданско участие и развитие на демократичните ценности.

Моля, да потвърдите участието си или на Ваш представител на следните координати: лице за контакти – Виктория Накова, GSM: 0896973598; e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..

Благодарим Ви предварително, с надеждата за ползотворно сътрудничество.

 

          Приложение: Програма за Кръглата маса.    

                           

С  уважение,

Сашо Ковачев:

Председател на сдружение ЛАРГО

Project “Developing a Respectful Europe Against Roma discriminations and social Exclusion” (Acronym: DREAM)

601619-CITIZ-1-2018-1-IT-CITIZ-CIV

Изяви за международния ден на ромите

alt8 април е обявен за Международен ден на ромите. В чест на Празника сдружение „ Ларго“ организира редица мероприятия в читалище „ Васил Левски“ в квартал „Изток“ – музикална програма, кръгла маса, награждаване с плакет на Стефан Лазаров, изложба.

Програмата започна с музикално изпълнение на ромски деца от ОДЗ „Мечта". Кръглата маса бе открита от зам.- областният управител Силвия Велкова, която поздрави организаторите на събитието и приветства всички присъстващи и интересуващи се от проблемите на ромските общества.
„От името на Областна администрация - Кюстендил и лично от мое име желая здраве, успешна социална и професионална реализация. Когато говорим за реализация, неминуемо го асоциираме с образование, което е и предмет на днешната среща. Затова аз намирам формулираната тема за образователната интеграция за особено актуална", каза Силвия Велкова. Тя допълни, че във всичките години на преход са направени много опити за ромска интеграция, но по една или друга причина тя не се е случила, така както предполага съвремието ни. В изказването си, тя открои и темата за миграционния натиск, който би могъл да затрудни процесите на интеграция.
altКръгла маса на тема „Образователна интеграция - възможности и предизвикателства" бе организирана във връзка с Международния ден на ромите. Тя се проведе в залата на читалище „Васил Левски", в кв. Изток. Събитието бе организирано от Сдружение ЛАРГО - Кюстендил с председател Сашо Ковачев. В дискусията участие взеха Евгения Волен от Фондация „Тръст за социална алтернатива", Венелин Стойчев от Политологичен център София и Радостина Чапразова от Младежка организация „АРЕТЕ" - България.
Особено вълнуващо бе награждаването на Стефан Лазаров – дългогодишен общественик в квартала, с плакет на сдружението. Наградата бе приета с признателност и благодарност.
За празника бе представена и изложбата „Ромите в Кюстендилския край - история, бит и култура".
Всички присъстващи бяха поздравени с Международния ден на ромите.

Честит празник и честити награди!

 

На 8 април ромите по цял свят отдават почит към жертвите от ромския етнос през Втората световна война. Обявен е като ден на ромите през 1990 г., по време на 4-тия Световен ромски конгрес на Международната организация "Романо юнион", в чест на първата значима международна среща на представители на ромския етнос - Първият Ромски конгрес, провел се на 8 април 1971 г. в Лондон.

През 1992 година ООН и Европейският съюз, по предложение на Международната организация "Романо юнион", обявяват 8 април за Международен ден на ромите.

 

 

  В Международният ден на ромите – 8 април сдружение „ Ларго“ – Кюстендил награди с плакет Стефан Лазаров -     деен участник в общественият живот на квартал „ Изток“ – Кюстендил  повече от 35 години.

В читалище „ Васил Левски“ в квартала се проведе тържество и специална церемония по награждаването. Стефан Лазаров благодари за милото тържество и на всички, с които е работил.

Ръководството на сдружение „ Ларго“ поздрави всички присъстващи с Международния ден на ромите и пожела на Стефан Лазаров дълъг живот и здраве.

Здравно застъпничество

В средата на месец декември 2015 година в Кюстендил се проведе работна среща по здравеопазването в квартал „ Изток“ на град Кюстендил. В нея участие взеха представители на сдружение „ Ларго“.

В заключителна среща по инициативата за здравно застъпничество участие взеха  лекари, медицински служители и неправителствени организации . Обсъдени бяха  проблемите на здравното обслужване на ромите на територията на община Кюстендил, както и проблемите в страната. Акцент в дейността на срещата бяха майчиното и детското здравеопазване.
По време на форума бяха отчетени резултатите от направени проучвания по отношение на здравния статус на хората в ромския квартал в града, както и резултатите от работата за подобряване на достъпа на бременни жени без осигуровки до здравна помощ.
Сашо Ковачев, председател на сдружение "Ларго"посочи постигнатото, а именно: проведено изследване, което показва, че че хората от уязвимите групи в Кюстендил имат достъп до здравеопазване и доверие към личните лекари; слабостите са в липсата на профилактика - основно за възрастните хора и децата, каза

На срещата бяха коментирани и проблемите на неосигурените бъдещи майки, както и неяснотата за правото на безплатни прегледи, гарантирани от здравната система.
Организаторите на форума посочиха, че ползите от инициативата са няколко. "Изчистена беше процедурата за прилагането на Наредба 26 на здравното министерство - гарантираща здравна помощ за неосигурени бременни, която до този момент се е прилагала на "фолклорен принцип", заради бюрократични грешки и неясни правила.
Проучването е показало, че тази наредба, осигуряваща здравни услуги на бременни жени без осигуровки се е прилагала активно само в две общини в страната. Създадена е и  система за запознаване и включване на всички заинтересовани страни в реализацията на наредбата.